Azi este despre Webstock 2017

Azi este despre Webstock 2017

 

Bună dimineața,

După cum bine ştiți, azi are loc cel mai mare eveniment de Social Media din România: Webstock. Pentru că anul trecut am fost leneşă şi nu am scris la fel de mult pe cât mi-aş fi dorit, anul acesta mi-am propus să fac un articol pe care să-l actualizez de la fața locului. Mai puteti vedea și update-uri de la fața locului și pe Insta Stories – @nadina.nadine 🙂

Nu am mai scris în acest fel, cu mențiunea că folosesc, în premieră, aplicația WordPress de pe telefon. Prin urmare, dacă nu se va afişa corect, îmi cer scuze de pe-acum. Oricum, diseară voi ajunge la laptop şi voi pune lucrurile în ordine, dacă va fi necesar 🙂

Pentru cei care nu sunt din Bucureşti, sau care nu au cum să ajungă de la 09:00 la hotel JW Marriott, organizatorii au pregătit o surpriză. Conferințele pot fi urmărite live. Dacă nu apare un video mai jos, intrați aici.
//www.privesc.eu/widget/live/78073?

Am scris aceste rânduri de la metrou, mă îndrept spre locul cu pricina.

De la fața locului…

cu o mică întârziere. Am găsit o sală plină şi discuțiile în toi. Cristina Bazavan, la fel ca anul trecut, este un moderator care se documentează cu atenție despre speakeri. Prin urmare, conversațiile sunt un deliciu.

ora 09:46 – speaker Alex Gălmeanu, fotograf profesionist, despre proiecte personale şi arta fotografică în general

 • „Fotografia este în strânsă legatură cu timpul” (legat de proiectul „Anastasia”).
 • Fotograful din zilele noastre cu cât este mai bogat cultural cu atât este mai bun.
 • „Nu am avut un început glorios”.
 • caut la fotografia de portet să fie atât de veridică încât să nu poată fi repetată în timp şi spațiu.

10:06 – vorbeşte Lucian Mândruță

Despre el ştiți multe, dar poate nu ştiați că acceptă greu complimente şi că a ajuns writer de social media când a trebuit să stea imobilizat la pat, datorită unei probleme la un picior.

Este un om glumeț, toată sala râde neîncetat şi atmosfera este foarte degajată şi mişto.

Povesteşte că jobul de editor de şitiri l-a ajutat cu status-urile de pe Facebook şi că, bineînțeles, păstrează formula jurnalistică, cine? când? unde? alături de o concluzie proprie sau o soluție.

Testează să vezi ce vrea publicul, dar nu te lua mereu după el, nu eşti sclavul lui.

Sfat pentru cei care petrec, din motive personale sau profesionale, pe canalele de Social Media – „scrieți mai scurt, fară foarte multe abstracțiuni”

Spre final Cristina îl întreabă dacă are un sfat pentru copii care fac video blogging – „să se uite la Domnul Dima. Glumesc. Nu mă pricep.”

In concluzie: dacă faceți Social Media nu vă aşteptați să schimbați lumea, ceea ce o să reuşiți, de fapt, este să-i regăsiți pe cei care sunt de aceeaşi părere cu tine.”

10:40 este pe scenă actorul Marius Manole

Cel mai emoționat moment. Nu am scris, am ascultat și am luat notițe, mai mult în suflet.

Ne-a dezvăluit că îi place şi caută mereu să-şi depăşească limitele. A ajuns să joace 5 piese de teatru într-o zi, deoarece nu este adeptul lui NU.


Între timp am mai luat o pauză, alături de Raluca, ne-am plimbat pe la standurile partenerilor prezenți aici şi am descoperit lucruri foarte interesante. La finalul articolului,  voi încerca să rezum micile noastre aventuri.

ora 14:38. Acum ne pregătim pentru partea a II-a a acestui eveniment și anume, sesiunile de debate. Pentru că nu am putut să fim în două locuri în același timp, deși cuantic ar fi fost posibil, a trebuit să alegem. Nu a fost ușor, dar primul a fost Influencer Marketing Session.

webstock-influencer-marketing-session

Ne vor vorbi: Ionuț Polexe, Dragoș Stanca, Andreea Lupu, Andrei Șelaru și Alina Cinciulescu

*O mică paranteză. Aceste rânduri le scriu acum de acasă, este ora 20:04, deoarece discuțiile au fost atât de interesante la cele două sesiuni că nu mai era timp de actualizat articolul, ci doar de ascultat și notat.

Ok. Tocmai am descoperit că notițele scrise pe telefon nu mai sunt, prin urmare voi încerca să enumăr în linii mari ceea ce s-a discutat. La următorul debate am scris pe fânta foie, deci sunt ok 🙂

Discuțiia a fost amplă și a venit atât din partea unui influencer cât și din partea angențiilor sau brandurilor care aleg să lucreze cu „oamenii care influiențează”, (bloggeri, vloggeri, sau artiști) cei al căror cuvânt contează cu adevărat pentru publicul lor. E foarte frumos să observi cum, la astfel de întâniri, se clarifică unele aspecte și lucrurile se îmbunătățesc.

Cine sunt influencerii? Ei bine… nu sunt un soi de extraterești care vor să vândă lucruri.  Sunt oameni, în primul rând, care muncesc incredibil de mult deoarece fie cred în ceva anume, fie sunt specializați pe un domeniu, fie au o pasiune despre care vor să vorbească, știți și voi 🙂

Temele preferate au fost despre autenticitate și educarea celor emit un brief.  Pe scurt:

Pentru influienceri:

 • Autenticitatea este cel mai important aspect, indiferent că faci blogging, vlogging, ești artist de stand-up, bucătar sau artist vocal. Este cea care te va scoate din mulține;
 • Fii pasionat de ceea ce faci;
 • Nu exagera cu campaniile de promovare. Contează să ai și conținut original, personal. Altfel riști să-ți pierzi publicul care, inițial, a început să te urmărească tocmai pentru ceea ce făceai tu.
 • Ai răbdare dacă ești la început de drum și vrei să lucrezi pe campanii de promovare cu brand-uri sau agenții de publicitate. Spre exemplu, Andrei Șelaru a primit prima ofertă după 2 ani de muncă.

Pentru brand-uri sau agenții care contractează un influencer

 • Nu apelați doar la influiencerii care „sunt pe val”, deoarece unii s-ar putea să nu se potrivească nișei  voastre.
 • Lăsați influiencerii să fie ei înșiși, ei își cunosc cel mai bine publicul;

Și multe, multe alte aspecte interesante, dar nu vreau să mă întind foarte mult cu acest articol, așa că voi trece la al doilea debate la care am participat: Best Practisess sessions.

Ne-au vorbit: Irina Scarlat, Ciprian Susanu Mihai Călușeriu și Ionuț Radu Munteanu.

Aceștia ne-au împărtățit exeriențele lor și cum au ajuns să creeze campanii de marketing de succes. Iată câteva idei:

 • când începem o campanie trebuie să plecam de la idee, apoi, ca aceasta să fie implemetabilă, trebuie să răspundă la următoarele 3 întrebări:
  • care-i problema?
  • care sunt soluțiile?
  • care este obiectivul?
 • dacă dorești să ajungi la un public care nu este local, spre exemplu cel București, și vrei să ajungi la cel din Cluj, apelează la advertoriale în presa locală;
 • campaniile de succes sunt cele care care susțin o poveste;
 • inspiră audiența să vorbească despre band-ul tău;
 • apelează la ambasadorii nativi ai mediului;
 • nu încerca să vinzi din prima;
 • fii mândru să dai share;
 • storytelling, storytelling, storytelling!
 • pe Facebook, nu în totdeauna merge cel mai bine conținutul video, spre exemplu, video-urile descriptive pentru un articol nu generează trafic pe site deoarece userii se vor uita la acel clip și nu vor mai ajunge pe site-ul vostru;
 • când creăm o nouă campanie de marketing axată pe creștere trebuie să avem în vedere că vom investi mult mai mult timp și atenție în:
  • analiza vânzărilor
  • gestiunea stocurilor
 • campaniile de creștere mai presupun:
  • calibrarea prețurilor funcție de micro-momentele anului.
 • traficul de pe site trebuie să fie cât mai diversificat;
 • competiția trebuie analizată și ea.

Webstock crește frumos, a fost incredibil de multă lume, mult mai mulți oameni comparativ cu anul trecut. Nici nu mă miră. Premiază oameni creativi și curajoși iar subiectele tratate, de la prima oră până la final, sunt uimitoare. Am râs, m-am emoționat aproape până la lacrimi, m-am minunat, am învățat.

Online-ul la noi este în plină floare. Ei, acum să nu credeți că totul e roz și inimioare, dar azi am ales să pun accent pe părțile bune a mediului în care lucrez și eu.

Bună :) Îți mulțumesc că ai citit acest articol și sper că ți-a plăcut. Indiferent dacă da sau nu, mi-ar plăcea să știu ce părere ai despre el. Îți voi răspunde cât de repede. O zi, seară sau noapte plăcută îți doresc!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: