La rece

La rece

Când este iarnă mă gândesc la căldurile verii care îmi alintă oasele. În schimb, când este vară numai la răcoare mă gândesc și la briza mării ce îmi răcorește trupul și se joacă în părul meu desprins. Într-o astfel de visare, la restaurantul de 5 stele Michelin unde lucram ca bucătăreasă șef, m-a găsit, într-o zi toridă de vară 2017, Laura Pergolizzi. Venise la București să concerteze, în deschidere la Kings of Leon.

Știam că vine. O urmăresc pe Instagram. Este așa de naturală în tot ceea ce face. Chiar îmi luasem și bilet. Cei drept, mai mult pentru ea decât pentru Kings of Leon. Așa că vă puteți imagina emoția și mai ales toate căldurile care m-au cuprins când am aflat că se află în restaurant, râzând și veselă cum o știți. Nici briza mării și nici toți curenții circulari ai Antarticii nu mă puteau răcorii acum. Totuși, a trebuit să mă mulțumesc cu un pahar de apă rece din frigider. Doamne ce vară!!!

Eram conștientă că lucrez într-unul dintre cele mai populare restaurante din București, dar care erau șansele să vină fix acolo și fix pe tura mea?

După ce mi-am mai revenit puțin în fire m-am gândit că acum este momentul să-i mulțumesc pentru toate melodiile și cuvintele inimaginabil de sincere și de frumoase. Deseori sufletul meu a fost hrănit de acestea. Păi și cum mai bine, decât să-i ofer o experiență culinară cât mai autentică și cât mai plăcută, pe care să nu o uite cu ușurință.  Doar asta îmi era meseria, să fac burticile oamenilor fericite. Ingredientele bine alese și combinate cu atenție sunt instrumentatele mele iar hrana rezultată este melodia mea. Ca oricare alt compozitor, sunt foarte atentă la efectul final pe care o are compoziția mea asupra consumatorilor. Astfel, mâncarea pe care o gătesc trebuie să fie sănătoasă, gustoasă și foarte aspectuoasă.

Am așteptat liniștită comanda de la chelner. În vreo 10 minute, timp în care m-am învârtit bezmetică prin bucătărie, a ajuns. Să vedeți ce emoționat era și el. Ne-am uitat unul la altul și am zâmbit. Trăiam aceleași sentimente, la unison.

Mare mi-a fost bucuria când am văzut pe bonul de comadă scris: Bulz moldovenesc cu ardei iute. E clar, „este cu adevărat o căutătoare de nou și nu se ferește să comande cele mai autentice feluri de mâncare”, mă gândeam eu.

Yoda-orange-home-pro.png

Bucuroasă peste măsură de alegerea ei, m-am apucat de treabă. Acum era rândul meu să dirijez și primul lucru pe care l-am făcut a fost să scot cea mai eficientă presă de ulei la rece, de la YODA HOME PROcu care am lucrat vreodată. Am mai avut eu câteva exemplare de la alți furnizori, dar asta le-a întrecut pe toate. Mai ales că scoate un produs excelent, fără aditivi și conservanți.V-am pus și o poză în caz sunteți interesați de așa ceva 🙂

logo-yoda_romaniaO scurtă paranteză și revin la poveste. Să nu credeți că această presă este utilă doar în bucătăria vreunui restaurant de x stele…. Nu. De fapt, aceasta este creată special pentru gospodine, pentru bucătării mici.  Prin urmare, eu mi-am luat două, una pentru acasă și una pentru restaurant, pentru că sunt compacte și mici, încap cu succes oriunde, nu ocupă mult spațiu și au un design frumos. De asemenea, cele 7 presetări îmi fac munca și mai ușoară, trebuie doar să apăs butonul potrivit iar aparatul ajustează fiecare setare pentru tipul de ingredient pe care doresc să îl folosesc. Pot folosi oricare dintre presetări pentru: arahide, susan, floarea soarelui, rapiță, in, nuci și chiar și mix. Mai mult, aparatele vin în mai multe culori, deci nu o să fie o problemă să le asortați cu ambianța din bucătărie.

În plus, le găsisem și la ofertă pe magazinul profistore.roDeci, de ce nu?!

Să revenim la povestea mea 🙂 Mi-am zis că cea mai bună mămăliguță o voi face dintr-un mălai special adus de la un furnizor local, de prin zona Munteniei. Apoi am ajuns la prăjeală. În ulei de floarea soarelui făcut pe loc, am pus kaiserul și slăninuța care au sfârâit și s-au rumenit atât de frumos, emanând un olm unic, deoasebit. Parcă îmi venea și mie să le mănânc.  M-am abținut și apoi am început să pregătesc brânza de burduf, pe care am frecat-o puțin ca să fie mai moale.

După ce toate componentele bulzului au fost bine gătite și condimentate, le-am așezat într-o farfurie specială de lut, în care am pus: un stat de mămăligă, kaiserul și slăninuța, apoi un alt stat de mămăliguță, brânza și un pic de unt. Totul s-a finalizat într-o ploaie de brânză pusă pe de-asupra și ornată cu o bucată de slăninuță.

Of doamne, îmi plouă în gură numai când îmi amintesc 🙂

bulzz-moldovenesc
sursa foto: edithskitchen.ro

Toată această delicatesă se poate asezona cu ceapă verde, et voila!

Bulzz-ul moldovenesc, de care sunt foarte mândră, a avut un real succes. Am avut ocazia să o impresionez pe LP și chiar să stau de vorbă cu ea. Am râs împreună cu gura până la urechi. Și da, a mai venit odată la noi în restaurant, dar de data asta nu era în turneu. A venit doar pentru că i-am plăcut mâncarea și de mine, bineînțeles 🙂 Eu totuși cred că acea presă de ulei m-a scos din anonimat și talentul 😀

În înceiere vreau să vă doresc mese îmbelșugate și sănătoase, mereu să îndrăzniți să fiți inventivi în bucătărie și, da, tot ceea ce faceți să faceți cu iubire.

PS: ca să înțelegi de ce îmi este așa de drag acest om, vă las aici una dintre piesele mele preferate din repertoriul ei.

 


Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 9 din competiția SuperBlog 2017, ediția de toamnă.

Sursă feature image: unspash.com

Bună :) Îți mulțumesc că ai citit acest articol și sper că ți-a plăcut. Indiferent dacă da sau nu, mi-ar plăcea să știu ce părere ai despre el. Îți voi răspunde cât de repede. O zi, seară sau noapte plăcută îți doresc!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: