7 scriitori care chiar au iubit pisicile

7 scriitori care chiar au iubit pisicile

Scriitori sunt uneori catalogați drept oameni retrași care evadează, de regulă, în lumea lor solitară, departe de orice distracții care ar putea, cumva, să le pericliteze munca lor extraordinară. Totuși, scriitori sunt, firește, și ei oameni și au nevoie de prieteni dar și de interacțiune interumană mai mult decât ne putem imagina. Deoarece, majoritatea, de acolo își extrag trăirile ce se transformă ulterior în scrieri.

 

Faptul că tind să se închidă în ei mai mult decât ceilalți oameni și pentru că sunt în căutarea momentelor de liniște nu doar psihică dar și sufletească, nu este de mirare că unii dintre cei mai mari scriitori ai lumii s-au atașat foarte mult de pisici. Hai să vedem care sunt aceștia, sau cel puțin cei care îmi plac mie și i-am enumerat în acest articol. Cu siguranță sunt mult mai mulți 🙂

1. T. S. Eliot

În afară de a-și condimenta poezia sa modernistă cu aluzii la prietenele feline, Eliot a scris o carte de poezii intitulată „Old Possum’s Book of Practical Cats”, pe care o găsiți la Editura Humanitas tradusă de Tudor Cristian Roşca și Viorel Ştefănescu, sub sub titlul „Cartea lui Moş Oposum despre Pisicile Poznaşe”. Acest volum dedicat, v-ați dat seama, pisicilor, face referire, în special, la caracterul diversificat al personalității și excentricitățile acestora. Nume precum Old Deuteronomy, Rum Tum Tugger și Mr. Mistoffelees sunt sonore în toată lumea – personajele și poemele fiind cele după care Andrew Lloyd Webber s-a inspirat atunci când a creat faimosul film musical „Cats”.

„Cartea lui Moş Oposum despre Pisicile Poznaşe”, de T. S. Eliot
Puteți găsi cartea pe Elefant.ro.

Pentru Pisici, e-o regulă de căpătâi:
Nu le vorbi, dacă nu intră ele-n vorbă mai întâi.
Eu, unul, nu susţin defel aşa ceva
Şi zic, de e să te-adresezi primul pisicii, da!
Dar să nu uiţi, oricâte ţi-ar permite:
Familiaritatea n-o admite.

Dialog la cheie Blog

2. Ernest Hemingway

 

 

Ernest Hemingway alături de pisica sa, Christobal Colon, în casa sa din, Finca Vigia în Cuba.

Sursă foto: JFK Library

 

 

 

Hemingway a avut în anul 1954 aproximativ 23 de pisici. Împreună cu soția sa, numea pisicile „fabrici de tors” sau „bureți de dragoste” El și familia sa au început să îndrăgească pisicile în timp ce locuiau la Finca Vigía, casa lor din Cuba. În timpul călătoriilor, Hemingway s-a ales de la un căpitan cu un motănel cu șase degete (sau polidactil), pe care l-a numit Snowball. Scriitorul îl îndrăgea atât de mult pe micuț, că, în 1931, atunci când s-a mutat în faimoasa casă din Key West, l-a lăsat pe Snowball liber, să meargă de capul lui, sălbatic, pe oriunde dorește. Astfel el a creat o mică colonie de feline care umplea terenurile din împrejurimi. Astăzi, în jur de 40 până la 50 de descendenți ai lui Snowball se regăsesc în jurul casei. De asemenea, mai nou, pisicile polidactile sunt uneori numite „Pisici Hemingway”.

Hairy Truman descendent al lui SnowballPisicile Capt-Tony-Benny Goodman Fats Waller

sursă poze: hemingwayhome.com

Dialog la cheie Blog

3. William S. Burroughs

William Burroughs și pisica sa Ginger

William S. Burroughs ținând în brațe pisica sa „Ginger”, în spatele casei sale din Lawrence, Kansas.
Sursa foto: Vice

 

 

 

 

Burroughs este cunoscut pentru scrierile sale sălbatice, adesea induse de droguri, dar avea și o latură mai blândă, mai ales când venea vorba despre pisicile sale. El a scris și o nuvelă autobiografică, „The Cat Inside”, despre pisicile pe care le-a deținut de-a lungul vieții sale. În ultimul jurnal, Burroughs, a notat, înainte de a muri, despre iubirea pură pe care o avea pentru cele patru animale de companie:

„Singurul lucru care poate rezolva conflictul este iubirea, așa cum am simțit pentru Fletch și Ruski, Spooner și Calico. Dragoste pură. Ce simt pentru pisicile mele prezente și trecute. Dragoste? Ce este? Cel mai natural analgezic care există. DRAGOSTE.”

Dialog la cheie Blog

4. Mark Twain

Bambino, pisica lui Mark TwainCel mai mare umorist și om de scrisori americane a fost, de asemenea, un mare iubitor de pisici. Când mult iubita pisică neagră Bambino a dispărut, Twain a publicat un anunț în publicația New York American oferind o recompensă de 5 $ pentru a-și recupera pisica dispărută de lângă casa sa, de la 21 5th Avenue, din New York City. L-a descris pe Bambino ca:

„Mare și de un negru intens; blană groasă și catifelată; păr alb și rar pe piept; nu este ușor de găsit în lumina obișnuită „.

sursă foto: Twain Quotes

Dialog la cheie Blog

5. Charles Dickens

Unul dintre cei mai importanți și mai influenți scriitori din istorie a spus odată: „ce dar poate fi mai mare decât dragostea unei pisici?” Se știa că el putea să stea în stare de transă ore îndelungate scriind, dar când prietenii săi aveau nevoie de o anumită atenție, aceștia erau celebri pentru că flacăra de la lumânarea de pe biroul său se stingea.  În 1862, a fost atât de supărat după moartea pisicii sale preferate, Bob, încât a montat lăbuța felinei pe un deschizător de scrisori de fildeș. Acest deschizător a fost gravat cu: „C.D., în amintirea lui Bob, 1862”, astfel încât el să poată să-și amintească mereu de vechiul său prieten. Deschizătorul de scrisori este prezent în colecția Berg a literaturii engleze și americane, la Biblioteca publică din New York.

Deschizătorul de scrisori al lui Charles Dikinson, realizat în amintirea pisicei sale Bob
Sursă foto: Slate
Dialog la cheie Blog

6. Alexandre Dumas

Alexandre Dumas, renumitul autor francez mai ales pentru clasicele romane „Contelele de Monte Cristo” și „Cei trei mușchetari”, avea trei pisici: Mysouff I, Mysouff II și Le Docteur. Se spune că Mysouff, avea un talent pentru a ști exact când Dumas ar termina munca. Îi plăcea să-l însoțească pe stăpânul său la plimbări, dar și la birou. Se mai spune că pisica putea chiar simți când Dumas ar putea lucra până târziu.

Dumas obișnuia să-i spună Barometrul. „Mysouff marchează vremea mea bună și rea„. De asemenea, el obișnuia să-l aștepte ca un ceas când venea acasă de la serviciu. Mai târziu, l-a avut pe Le Docteur și pe Mysouff II (preferatul său, deși acesta a ucis o întreagă menajerie cu păsări exotice din colecția scriitorului).

Faptul că Alexander Dumas a ajuns să iubească mai mult pisicile decât câinii este concretizat de următoarele cuvinte:

„Pisica, un aristocrat, merită respectul nostru, în timp ce câinele este doar un tip scump, care și-a luat poziția prin lingușire”.

Într-adevăr, un adevărat iubitor de pisici 🙂

Dialog la cheie Blog

7. Charles Bukowski

Charles Bukowski alaturi de pisica lui
Poate unul dintre cei mai controversați autori, cu siguranță unul dintre preferații mei, despre care am mai scris aici a fost și el un iubitor de feline mici și pașnice. Pisica din imagine se numea „Factotum” . Acesta chiar are și o poezie, intitulală „My cats” („Pisicile mele”). Poezia spune multe despre modul în care Bukowski interacționa cu acestea.

Știu. Știu.
ele sunt limitate,
au diferite nevoi
și preocupări.

dar mă uit și învăț de la ele.
Îmi place puținul pe care îl cunosc,
care este atât
de mult.

se plâng, dar niciodată
nu-și fac griji,
ele merg cu o demnitate surprinzătoare.
ele dorm cu o simplitate directă pe care
oamenii nu pot
să le înțeleagă.

ochii lor sunt mult mai
frumoși decât ochii noștri.
și pot dormi 20 de ore
o zi
fără
ezitare sau
remușcare.

când mă simt
deprimat
tot ce trebuie să fac este
să ma uit la pisicile mele
și al meu
curaj
revine.

Studiez aceste
creaturi.

ele sunt ai mei
profesori

Alți scriitori și prietenii lor blănoși

La final doresc să vă las o colecție de poze cu alți scriitori și pisicile lor, pe care am găsit-o pe aleaftothebean și la care am adăugat și vreo doi trei filozofi, deoarece nu m-am putut abține 🙂 Denumirile pisicilor lor sunt foarte inventive și cine știe, poate chiar vă inspiră.

 

4 Replies to “7 scriitori care chiar au iubit pisicile”

    1. În engleză parcă sună mai bine: „purr factories” și „love sponges” 🙂 – dar în română sunt delicioase expresiile.

Bună :) Îți mulțumesc că ai citit acest articol și sper că ți-a plăcut. Indiferent dacă da sau nu, mi-ar plăcea să știu ce părere ai despre el. Îți voi răspunde cât de repede. O zi, seară sau noapte plăcută îți doresc!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: