Small Data, de Martin Lindstorm – recenzie

Small Data, de Martin Lindstorm – recenzie

Small Data, indicii mărunte care scot la iveală trenduri în masă, de Martin Lindstorm, este o carte în care sigur vei găsi informații interesante, dacă lucrezi în marketing. Și nu mai. Este un studiu socio-cultural.

Prima dată am dat peste ea când stătea pe biroul unei colege. Atât de tare mi-a făcut cu ochiul încât, cu prima ocazie, am pus mâna pe ea și am început să o citesc.

Small Data

Astfel, curiozitatea m-a purtat pe alte meandre ale marketingului. Mai exact să privim și în alte direcții. Să începem să ne uităm și la analize tip small data, nu dar de big data. Deoarece în viitor vom vedea renașterea analizei de tip small data. Ce este, de fapt, aceasta? Small data sunt micile indicii emoționale, sau cum le numește autorul, „ADN-ul emoțiilor” ce analizează „urmele” pe care le lăsăm peste tot: online și offline. Poate este modul în care scriem un e-mail. Tipurile de typos pe care le facem. Sau chiar și felul în care ne creăm parolele. Modul în care stăm confortabil pe canapea sau cum ne aranjăm alimentele în frigider.

Problema cu analiza de tip big data se datorează faptului că se concentrează mai mult pe asigurarea unei corelații sigure decât asupra unei cauze. Asta nu poate însemna altceva decât că ajungem să înregistrăm erori și ipoteze parțial adevărate. Small data ne conduc către concepte care să ghideze big data către cele mai bune decizii de marketing. Din acest motiv small data va renaște.

Brandurile care ne plac, pe care le cumpărăm și cu care ne înconjurăm – și până acum ați aflat că eu numesc „brand” orice, de la muzica pe care o ascultăm, până la pantofii pe care îi purtăm, la așternuturi, pastă de dinți, tablourile atârnate de pereți – toate au de spus cele mai profunde lucruri despre cine suntem.

Dialog la cheie Blog

Hercule Poirot al zilelor noastre

Martin-LindstormMartin Lindstorm, născut în Damemarca, este și a fost consultant pentru unele dintre cele mai mari companii din lume: Walt Disney, LEGO, PepsiCo, Nestlé, sau RedBull. Munca lui este ca al unui adevărat detectiv. Analizează în cel mai mic detaliu obiceiurile oamenilor, felul în care vorbesc sau se comportă, chiar la ei acasă. Numai astfel se poate ajunge la o concluzie care să ajute brandurile să-și îmbunătățească strategia de marketing și de a răspunde cât mai fidel nevoilor clienților lor.

Un studiu independent dat publicității în 2015 și realizat pe un eșantion de 30,000 de publicitari a concluzionat că Lindstrom este cel mai bun expert în construirea brandurilor la nivel mondial, iar Thinkers 50 l-a inclus în primii 20 de strategi de business din lume.
Dialog la cheie Blog

Small data te poartă peste tot în lume

Cartea vine cu foarte multe detalii despre mai multe națiuni de pe Glob. Prin urmare, te vei trezi că afli lucruri foarte interesante. Despre oamenii din Rusia, Arabia Saudită, Brazilia, Franța, Austria sau China. Pentru a avea acces la toate acestea, autorul petrece „300 de nopți pe an” în casele oamenilor. Stă de vorbă cu ei, notează și fotografiază tot ce poate și îi este permis. Sunt unii care îl lasă să se uite chiar și în gențile lor. În calculatoarele lor sau chiar în gunoiul lor. Da, el a căutat oriunde s-a putut indicii peste indicii indicii.

Paranteză [Se pare că, până la urmă, căutatul în gunoi te poate ajuta să devii cel mai bun expert în construirea brandurilor la nivel mondial și unul dintre primi 20 de strategi de business din lume.]

Oricât de nesmnificativ ar părea la prima vedere, totul în viață spune o poveste.

Sunt foarte multe lucruri interesante în această carte. Ele nu sunt neapărat strategii de marketing. Sunt analize socio-culturale.

Mi-a plăcut foarte mult să trag cu ochiul în viețile oamenilor din diferite culturi. Ceea ce am descoperit au fost vieți de pe întregul Glog care, în ciuda diferențelor naționale și culturale, tind spre o comunitate, un sentiment de apartenentă. Fiecare dorește să evadeze din când în când din obișnuita-i existența umană și să se reconecteze cu copilul interior. Să arate lumii că sunt diferiți și că sunt liberi. Au nevoia de câștiga aprobarea celor din jur. De a se integra fiind totuși puțin diferiți și originali.
Dialog la cheie Blog

Ce se întâmplă când observi și interpretezi „ADN-ul emoțiilor”

Machetă Lego – Opera din Syndey sursa foto: http://www.everysingletopic.com

În discuția cu un băiat german în vârstă de 12 ani, autorul află că posesia cea mai apreciată a acestuia este o pereche de încălțăminte sport de la Adidas, foarte veche și uzată. De ce acest comportament? Deoarece, prin gradul de uzură, se observă că a fost purtată de un skateboarder pasionat. Această observație îl conduce pe Lindstrom la o conluzie exlicată celor din managmentul Lego. Anume că, persoanele de 12 ani doresc un produs care să afiseze și să dovedească realizările și abilitățile lor.

Acest tânăr se opri o clipă și apoi arată spre adidași. Adidașii puși la loc de cinste raft. El spune: „Iată de ce sunt cel mai mare mândru. Acesta este dovada că sunt cel mai bun skateboarder din oraș. Vedeți, atunci când fac skateboarding, mă glisez la un unghi de douăsprezece grade și jumătate. Asta generează exact acea talpă uzată pe care o am pe acest adidas. Aceasta este dovada mea că sunt numărul unu în orașul meu.

Compania Lego, care era în prag de modificare de paradigmă. Se gândea să se concentreze pe blocuri mai mari și mai ușor de rezolvat. Mai ales că se confrunta în acea perioadă cu apariția jocurilor Nintendo. Era o reală amenințare. Datorită acestei observații a lui Lindstrom a dezvoltat în schimb kituri mai complexe, cu blocuri chiar mai mici. Astfel, compania Lego, și-a văzut profitul crescând, mai ales că acum copiii mai în vârstă erau atrași foarte mult de noile machete. Cu cât modelul era mai complex cu atât mai mare era nivelul de satisfacție și de reușită a acestora, devenind astfel ambasadori de brand.

Vă sună cunoscut? Și Ikea merge pe aceeași strategie 🙂
Dialog la cheie Blog

În încheiere

Sper că v-am făcut câtuși de puțin curioși să citiți această carte. Pe lângă faptul că acesta este utilă celor care lucrează în marketing, este interesantă din punctul de vedere a studiilor socio-culturale de care abundă. De modul în care oamenii interacținează cu brandurile și cum această interacțiuni le ghidează modul de gândire.

Puteți găsi cartea în stoc aici:

Bună :) Îți mulțumesc că ai citit acest articol și sper că ți-a plăcut. Indiferent dacă da sau nu, mi-ar plăcea să știu ce părere ai despre el. Îți voi răspunde cât de repede. O zi, seară sau noapte plăcută îți doresc!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: